23 juni 2011

104. slarvman vinner inga spel med slarv. man får ingen utdelning, eller man borde i alla fall inte få någon utdelning. det är lätt att se igenom ett icke arbetat arbete. det går inte att snacka sig runt, bristerna blir alltför tydliga. vill du vara med och spela spelet, leka leken? var då här och spela spelet eller lek leken, det är svårt att vara med om du inte är här. ibland funkar försöket till räddning, ibland inte. 

att sätta sig ner med fem personer en kväll för att spela spel kräver närvaro. fysiskt som psykiskt annars kan det kvitta. att lägga tre timmar på att spela Risk funkar inte om två stycken väljer att delta med armar och ben men inte med huvudet. de andra som går in med hull och hår tappar snart tålamodet eller kör helt enkelt över de ointresserade. spelet blir lidande. det är inget kul att spela spel om inte alla är med, det kanske inte nödvändigtvis behöver betyda att alla måste gå in med exakt samma vilja att vinna men i alla fall med någon sorts vilja att spela.

detsamma gäller spel eller sporter där flera lagmedlemmar ska samsas på en spelplan. när jag går ut på fotbollsplanen så måste jag anstränga mig. de som går ut tillsammans med mig måste anstränga sig. det funkar inte om åtta man spelar fotboll och tre står mest och tittar på. alla måste spela spelet, annars funkar det inte. spelet dör och man förlorar med största säkerhet. spelet blir tråkigt och man tappar gnistan. om däremot alla gör sitt yttersta och arbetar som ett lag och spelar spelet bra så tänder gnistan och man upplever ett slags rus. ett rus som gör att man vill och orkar spela nästa match. 

det är krävande att spela. spänningen innan domarn blåser igång. ruset man får när det går bra och besvikelsen man känner när man släpper in ett mål eller tappar en massa poäng. det kan göra ont rent fysiskt men också mentalt. det gäller att vara stark i bägge delarna för att lyckas. för att lyckas känna ruset och må bra och ha kul. därför funkar sällan slarv i spel. det brukar straffa sig, straffa sig rejält. om en slarvar i 86 minuten under matchen så kan det sänka alla de andra tio spelarnas jobb och kraft på sekunden slarvet inträffar. om du själv slarvar under ett parti Risk så är det bara du som drabbas. eller? det kan ju vara så att på grund av ditt slarv så förlorar också någon annan sina chanser till vinst. du blev svag och någon drog snabbt nytta av det till någon annans förtret.

slarv och otur gjorde att mitt lag förlorade fotbollsmatchen igår. besvikelsen var stor. stor nog att flertalet direkt efter slutsignal sa sig vilja sluta spela boll. men efter duschen så var taggandet till nästa match på måndag redan igång. besvikelsen över förlusten hade bytts ut mot revanschlusta. viljan att vinna är större än besvikelsen efter en förlust. för varje förlust kommer du närmare vinsten. på måndag blir det vinst.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar