14 nov. 2013

Kakan, Nathan och Hugo på fotografiska


nu har jag inte varit där, just på denna utställningen, men bilderna har jag ramlat över tidigare. problematiska och besvärliga bilder, som kan ses som stereotypiska bilder av Afrika. fotografiska varnar i infotexten på hemsidan om att vuxna bör vara förberedda på att förklara för barnen vad bilderna visar, de är således väl medvetna om att bilderna rör om.

"Observera att utställningen innehåller mycket starka bilder. Vi rekommenderar att vuxna är med och förklarar och diskuterar bilderna när barn ser utställningen."  

Fotografiska har startat en poddcast med Kakan Hermansson där Kakan ska prata om utställningar på Fotografiska. Genom denna dryga timme som Kakan och Nathan Hamelberg, debattör och antirasistisk aktivist, gäst för dagen pratar Hugos foton och kontexter runt ikring som man som betraktare kan behöva för att kunna titta på fotona med mer medvetna ögon. ladda ner/lyssna på Kakan fotografiska podd genom att klicka på den. kan också lyssnas på via itunes .


Nollywood, aldrig hört talas om, fotona förklarar ju en hel del av det grova/regisserade  i många av bilderna. tex denna med mannen och oxen. nu när man ser det som film, som fiction, som något som inte behöver vara verkligt, gör att jag tittar på bilderna med andra ögon, andra tankar ploppar upp och nya ingångar till verken öppnar upp sig. det finns ofta så jvla många lager i konsten som man inte ser till en början utan det behövs kunskap kring konstnären, kring kontexten, kring verken, kring det politik, kring allt möjligt i referensväg för att visa mer djup i det vi upplever framför oss.
denna bild med mannen och hyenan är svår. precis som de pratar om en sorts exotism, rasism, kring hur man som vit porträtterar svarta. hur vi i västerland ser på hur afrikaner, stereotypt, ser ut och lever med hyenor i koppel. tror att det var via podden där de pratar om att det vore att jämföra oss här uppe i norden med att vi skulle gå runt med isbjörnar i kedjor. men det är värt att prata om. jag har svårt att skriva om denna bild, men den berör.

men utställningen visar ju inte bara dessa foton från Nollywood, utan Hugo visar även projekt kring andra svåra ämnen som folkmord, aidsepidemin, fattigdom där människor lever i våra, betraktarens, sopor på soptippar i Ghana.


nä, lyssna på podden och titta igenom Hugos bilder och fundera lite kring hur vi ser på fördomar kring detta. jag är fortfarande lite som ett omtumlat frågetecken. men jag berörs av bilderna och de engagerar. vet inte vad mer att skriva i nuläget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar