11 mars 2013

regler och lagar


det finns så många regler här i vår värld, bryt mot dessa, inte lagen, utan bryt mot reglerna. var obekväm men håll dig på rätt sida sträcket. tänj på det men korsa inte. var inte rädda att misslyckas, var inte rädda att ta beslut. pusha er själva, vet ni att det ni gör är rätt så gör det, var inte rädda för att misslyckas och lyssna inte på era tvivlare. kör. arbeta igenom det. 




det är krig. verkar det som. en av grejerna som vi satt upp var nedtagen och mossan låg ensam och död på marken nedanför. vad är det för regler som gäller här? vad får man göra och inte göra inom denna kulturen? finns det ens några regler? de som verkar och lever här verkar ju inte bry sig särskilt mycket om andras egendom eller ens träd och natur, som det är frågan om här, utan sprayar på allt. MEN, om någon skulle våga täcka över deras namn/identitet som vart påmålat någonstans då verkar kränktheten lysa igenom. jag får göra vad ja vill med din byggnad men FAN TA DIG om du gör samma sak med min tag. dubbelmoral much?


"Dubbelmoral är en informell beteckning på att förespråka andra 
moraliska principer (ge fan i min tag) än de man tillämpar i sitt eget
 liv (strunta i lagar och regler)." klippt från flashback

eller är det bara så att man tar utmaningen? 

det jag kan googla/flashbacka mig till i regelväg är att man "bör" låta bli:
kyrkor, villor, privat egendom såsom bilar, cyklar mm. fin arkitektur, museer mm. men eftersom det inte finns något nedskrivet verk som innefattar alla och som alla rättar sig efter så blir det väldigt många personliga tolkningar kring reglerna. till mångas förtret, de som är äldre i gamet verkar smått trötta på alla nya "kids" som ploppar upp och drar ner det i smutsen igen genom att inte respektera vissa saker. 




röda sten

på Röda Stens konsthall pågår nu en utställning, "Mynningsladdare", där Blue, aka Carolina Falkholt, varit curator. utställningen var värd sina 20 kronor, jag personligen tycker att man mycket väl kan flytta in street-arten i utställningshallar, inte all street-art kanske men mycket. en storstor del av den är ju just att den lever ute på gatorna. Falkholt skriver i sitt Curator Statement om hur taggarna visar någons förflyttning genom staden, om hur hon varit tvungen att ifrågasätta de oskrivna reglerna och romantiska föreställningarna som omgärdar street-art. om hur många av de konstnärer som syns i utställningen har utvecklat graffitin och vågat ifrågasätta gatans hårda regelverk och anpassat, under tvång eller ej spelar mindre roll, sig till institutionen och marknaden. 



"Att totaldemolera insidor och utsidor på pendeltåg,sabba stationer 
och gator. Köra 200 tags och throwups mellan 2 stationer. Allt är underbart. 
Graffiti ska vara olagligt. Att någon konstfacksmupp ska försöka 
försvara det som konst är fullständigt orelevant." klippt från flashback



intressant läsning som kopplar till vårt projekt, särskilt sista meningarna: 

"Carolina Falkholt talar om graffiti i termer av vegetation, 
en naturlig kraft som växer och inte går att kontrollera. 
Mynningsladdare är ett bevis på att den kraften, 
såväl konstnärlig som politisk, 
kan uttryckas även inom institutionens väggar." 
                      
                         klippt från Göteborgsfria




liknelsen mellan vapen och graffitisprayburk har gjorts förr, det är aggresivt, snabba kraftfulla uttryck och möjligheter att göra åverkan med bägge. ett litet avtryck med fingret på dessa gör snabbt skillnad. 

här under finns en liten snutt med ljud och film från Blue och Nugs Dödslack från 2013 som de gjorde på utställningen. 



jag ser intressanta möjligheter till diskussion och projekt när man väljer att plocka in detta teman och ämne in i skolans värld. här kan man få fatt i trådar och prat kring vad som är tillåtet och inte utan att behöva anstränga sig. frågan/diskussionen är laddad, och kommer nog vara det ett tag till. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar