24 nov. 2013

skissad sniper jag står vid den ena bunkern, längst till vänster inringad i rött i bilden ovan är det utsprängda berget med militära håligheter. i den röda ringen till höger om det sprängda berget är nästa bunker, bakom bunkern nära mig är radarn och till höger i bilden finns den tredje bunkern inringad med rött. ur bild nedaför berget bakom radarn finns två stugor som också de tillhör militären. radarn slutade snurra i våras, annars har den snurrat sen kriget. radarn står också beläget å högsta punkten på ön vilket gör den till ett rikt/landmärke när man skall orientera sig till havs, dvs att ön med radarn på är Rörö.bunkern är svår att se, väl kamouflerad.


utsikten västeröver från bunkern är grym. man ser allt. på nyårsnatten ser man till och med raketerna från Skagen, Danmark. Där ute i horisonten såg man krigsfartygen under kriget när de slogs, bombades och eldhärjades. längs öns västsida flöt det iland döda kroppar som togs om hand av befolkningen på ön. kriget är alltid närvarande även om det inte vart så stor blodspillan just på denna holme, men det var inte längre bort än att man såg det.
det är något läskigt med det här. farligt. gränsen till spelvärlden är lite väl utsuddad. lajv nästa? hur nära gränsen kan man gå? vart går gränsen. gränsen mellan liv och död i förra kursen ser man i min kikare här i bilderna och filmen. mellan hav och land går gränsen såhär års. havet är kallt, det tar liv så här års pga kylan om man hamnar i det. om sommaren tar det än fler liv men då sällan pga kyla utan snarare övertro till sin simförmåga samt otur.

det gäller att respektera havet. och döden. det gjorde inte Andrée å hans polare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar