27 apr. 2014

en process i reflekterande av sammanfattningprocess


det hela började i min start av masterkursen på hdk. där börjades en mindmap sprida sig på ett vitt papper och där kom ord fram som fusk, tom, mot, betong, tatuering, spelets regler. vad är fusk? sen vart det kobra som drog igång säsongen med fusk och prank inom konsten och där var signalen, kör på fusk. erfarenheter där elever fuskar under vfun eller att man själv kanske taktikat sig igenom vissa delar av livet.jag samlade in allt jag hittade men tankarna på tatueringar satt kvar. jag började fuska med tatueringar på min kropp. klistrade in digitala gnuggisar som andra gjort och la ut på sociala medier. se ångrade ja mig, anledningen till att ja inte har några tatueringar är för att ja tror att ja skulle ångra mig, inte sluta tatuera mig och efter två år vara svart/färgad över hela jvla kroppen + att ja e student så de få gröna sedlar ja har går till annat. typ lördagsgodis. jag ångrade mig, ja suddade, ala photoshop, bort mina gnuggisar.
sen vid en frukost med min inneboende på andra sidan bordet så började ja måla allt som stod på köksbordet på min vänsterarm. nja, ja började göra tre grejer som kanske inte fanns där men sen vart det bara grejer ja såg. här föddes iden att faktiskt tatuera mig själv med penna, något som inte var permanent och som skulle försvinna med tiden.. 


sen kom iden med att låta andra måla, att inte göra något själv, att låta andras "talang" visas på min kropp. jag är canvasen, duken, det vita(numera solbrända....) pappret. det är ni, de, som ritar mig, som gör mitt egentliga jobb, som gör min gestaltning. jag kommer inte instruera folk eller försöka påverka vad som ska målas och var, det är helt och hållet upp till tatuerarna. fusk? jag fotar detta. inte själv men ja räknar det som självporträtt. jag bestämmer var, ljus och vad jag som modell gör, någon annan håller bara i min kamera och trycker av med mina inställningar. 


efter den första gaddningen när jag skulle gå och lägga mig så tvekade jag först att lägga mig i mina vita lakan, jag hade en tanke att de skulle bli skitiga av tuchen(no shit sherlock), men det var sent och ja orkade inte byta lakan så ja lade mig ner. dagen efter vart det skitigt. bokade snabbt tvättid och under den tiden så fotades mina första självporträtt med tatueringarna. när jag hängde upp mina nytvättade lakan, rena och fina från tuschen så slog det mig. FAAN, det va ju det här ja skulle göra! bli målad, och sen sova i lakanen och låta färgen gå över i tyget, minsa möjliga ansträngning för min del, ja har inte gjort ett skit och sen ställer ja ut en 90säng på peddan där ja bäddar med mina lakan med färg på. klart. readymade och fusktatueringar från andras händer. konst? ja. fan ja kom på detta för tidigt. bollade med min externa handledare och bestämde att hålla lite på denna informationen och fortsätta tatuerandet och fotandet och då och då ge ifrån mig info angående sängen. sen kom ni på mig på handledningen och ja vart tvungen att medge att jo, det är sängen som är mest intressant, det är det ja kommer göra, det är det som kommer vara med på examen..

när det kommer till de färdiga fotona så finns de inte.

tänk dig en säng i peddan, bäddad med skitiga lakan.

här kommer tre bilder, tydliga, som ja tagit på lakanen iaf.


jag har garanterat glömt något i processen, men det står väl i bloggen och kommer säkert komma upp till ytan om det är något viktigt. jag kommer fortsätta jobba under tiden texten skrivs, det kommer säkert hända grejer under tiden och min säng kanske inte är en säng i juni, förhoppningsvis är den en enhörning precis som den som han i nordkorea har (länk).

sammanfattning

ok, fusk. identitet(?). ja kommer fortsätta mitt ickejobb(det är skitjobbigt att inte få måla själv.. att lämna ut sig själv till andra och inte instruera och kunna påverka någonting) fram till samma dag som sängen ställs på plats. jag kommer målas och sova, jag sover dock bara i de "vita" lakanen när ja är nygaddad, när färgen slutat släppa från min kropp eller att den försvunnit i duschen så byter ja till andra lakan.

jag är en fuskare i vissa avseenden av mitt liv, eller en vinnare beroende på hur man väljer att se det. vad är fusk och vad är taktik? vilket ämne/tema/problematik(kommer inte ihåg ordet som Katti använde på handledingen..) behandlar du? identitet, taktik, fusk och bedömning är väl ord som kommer upp, vilket som väger tyngst vette fan. men jag letar nog egentligen efter något annat, ett annat ord som sätter just ord på det ja söker. processen lever vidare.


reflektion

det är jobbigt att inte kunna göra något, mitt jobb här blir att försöka locka in folk till min kropp, boka in möten och se till att pennorna inte torkat ut + att kameran är laddad och ljuset någorlunda rätt i fotoögonblicken + att sen bli trött då.. konstigt. jag brukar ju hamna i ett flow och bara döda i gestaltningarna annars, göra allt och ingenting och sen välja och vraka i allt jag gjort under veckorna fram till redovisningen och plocka ut guldkornen, lite som Sara-Vide med sina skisser. nu sitter ja här och försöker styra upp något möte i veckan, jag har blivit lovat att få minst tre olika kön målade på kroppen, jag hoppas att det mötet blir i veckan.
konst ref

när det kommer till referenser så plockar ja in det mesta,

readymade, duschamp och kosuth.

rick genest länk till blogginläggsophie calle - the sleepers

tracey emin - my bed


Yves Klein
 med sina blå målade kvinnor som färgar vita ytor. jag är ytan och färgen målas på mig, en man. länk till blogginlägg


marina abramovic  samt yoko ono som performancekonstnärer. länk till blogginlägg

+ alla tatueringar och målande av olika kroppar via pinterest och googles bildbanker

2 kommentarer:

 1. visa sängfotona + säng i b-huset. förslag. kroppsvätskor.

  SvaraRadera
 2. Opponera på Simon
  Fastän att du inte har varit i min hanledningsgrupp har jag sporadiskt följt din blogg ändå för att den är avskalad och lätt läst en enkel design. Dock har jag inte förens sista inlägg förstått vad det är själva gestaltningen skulle utlöpa i. Du har en fallenhet för att tala om de du vill på bloggen med så lite ord som möjligt men kanske att det ibland blivit lite för rörigt i sitt sammanhang. Inför opponering läste jag ditt sista inlägg och insåg att det finns en visa mer pil. När man skriver en blogg och någon ska läsa igenom den är det bra om man ser allt direkt anser jag. Då jag gick miste om information och fick läsa om bloggen igen. Jag anser att din blogg som sagt är avskalad och det är ett schyst sätt du framför det du vill säga. Men ibland blir det kanske lite mycket bilder och till och med i sista inlägget kändes det lite ostrukturerat.
  Du har jobbat med många källor och är väldigt duktig på att hänvisa så att man kan ta reda på mer. Ord du jobbat med är: fusk inspiration konst kreativitet (krig?) prank street art taktik.
  Dessa ord har du regelbundet återkommit till och tagit inspiration från många håll. Intressanta videos och inspirerande!

  Två ordspråk som jag hittade som jag tycker talar för ditt arbete ”en lat dräng och en varm säng skiljs inte gärna åt.” Hårt arbete har aldrig dödat någon, men varför chansa? Jag tycker din process med att det är du som är kanvasen och att sängen ska vara med i gestaltningen är intressant. Det känns som du tagit tre ämnen som är rätt i tiden, tatueringar, lathet/fusk och identitet. Människor blir bara mer och mer lata och vi tatuerar oss mer än någonsin och identitet spelar större och större roll i våran vardag.
  Att du valt att jobba med just sängen som oftast anses som ett privat rum är också intressant. Det känns lite skrämmande och ovant eventuellt lite stötande till och med. Men jag vill ändå framföra att jag gillar det! Utifall man inte riktigt vet om grund tanken känns det som om att man kanske inte kommer förstå det hela om tatueringarna att det är dem som har färgat av sig. Det jag tycker är intressant också är att man oftast blir ”dömt för sitt utseende” utifall man har tatueringar men att du kan tvätta av dina ger en extra tuschs till gestaltningen.

  Hur du går vidare med arbete en rätt självklarhet men kanske att du kan utmana de lite. Det jag tänker är att klä dig i dina tatueringar efter att det har smetat av sig på lakanen.
  Do redo är något jag använt inom det textila och en teknik värd att kolla upp.
  Frågor:
  Vad händer med kriget var det bara din utgångspunkt?
  Hur mycket färg syns på lakanen? Kan du öka effekten/ Vill du öka effekten?
  Har bilderna (på tatueringarna) något att göra i sammanhanget?

  Referenser som jag tänkt på
  Tatoeringar är ju inte heller något nytt tänker på Kai Uwe Faust (http://nordictattoo.blogspot.se/?zx=e99784d4cd3314f5) en konstnär/tatuerare som använder sig av gammal teknik att tatuera med pinne och nål så man ”slår in” bläcket. Tanken slog mig när jag såg bilden med dig och barnet.

  Ron Mueck in bed.
  http://www.heleneaylon.com/Bridal_Chamber.html
  (referenser på lite ”stötande” konst)
  http://nyheter24.se/nyheter/udda/767289-konst-eller-konstigt-kvinna-varper-agg
  http://perezhilton.com/tag/menstrual_cycle/#.U15_5fl_uTw

  SvaraRadera